Tijdens de traditionele slotbijeenkomst met het voltallige personeel en oud-personeel op vrijdag 5 juli, is het eindbedrag bekend gemaakt van de jubileumactie van de Philips van Horne.
Bert van Dijk en Jan Leenders overhandigden namens de jubileumcommissie ’50 jaar Philips van Horne’, een cheque van 32.500 euro aan Thérèse Huijbregts. De Weertse Thérèse Huijbregts bezoekt al meer dan tien jaar Malawi en coördineert diverse kleinschalige projecten in dit land, een van de armste van de wereld. Het geld van de ‘Philips’ is bestemd voor de Chipala school in de krottenwijk Mgona, een school met meer dan 9000 leerlingen. De school telt slechts 22 lokalen en de klassengrootte varieert van 100 tot 350 leerlingen. De meeste leerlingen krijgen les in de open lucht. Met de opbrengst van de actie worden enkele lokalen gebouwd.

 

Diverse acties
In het kader van het 50-jarig bestaan van de school zijn er tijdens het schooljaar 2018-2019 talloze culturele activiteiten georganiseerd. Van o.a. zes lezingen, een minisymposium, een kerstmarkt en een grote expositie tot een viertal concerten.
Centraal in dit jubileumjaar van de Philips van Horne stond het onderwijsproject in Malawi. Op het gebied van hulp aan de Derde Wereld heeft de school een lange traditie. Al meer dan 30 jaar ondersteunt de ‘Philips’ onderwijsprojecten, aangedragen door oud-leerlingen.
De acties voor de Chipala school bestonden dit schooljaar o.a. uit: giften door deelnemers aan de MTB tocht van TWC Weert, de sponsoractie van gymnastiekleraar Bert van Dijk rond de Marathon in Tokyo, een emballage actie van Jumbo Heerschap, de verkoop van Lp’s tijdens Vinyl Luister Spot in Theater de Huiskamer en de opbrengst uit de grote jubileumloterij tijdens het wandel- en fietsevenement ‘De Bloem Van Weert’. De 270 (hoofd)prijzen voor deze loterij waren belangeloos ter beschikking gesteld door de Weerter middenstand.
Het bedrag van 20.451,24 euro is door de directie van de school naar boven afgerond tot 22.500,- euro.

Extra donatie
Als klap op de vuurpijl kreeg de jubileumcommissie afgelopen week een zeer royale schenking van maar liefst 10.000 euro van een (Malawi) stichting uit de regio Weert. Deze stichting was onder de indruk geraakt van de noden van de Chipalaschool en besloot spontaan de Philips van Horne actie te ondersteunen.

Als alles volgens plan verloopt starten de bouwwerkzaamheden in Malawi eind 2019.