Bananaville en de Philips van Horne
Het is de “muziekschool” Philips van Horne voor de zesde keer gelukt om een musicalproductie te realiseren.
Leerlingen en docenten van de Philips van Horne brengen in de periode 3 tot en met 10 juni 2005 Bananaville op de planken van het Munttheater in Weert.
Een musical, opgevoerd ter gelegenheid van de ingebruikname van de nieuwe vleugel van het schoolgebouw.
Het verhaal is geschreven door leraar Pierre Vossen; de muziek en de liedteksten zijn van de hand van oud-muziekdocent Frans van der Heijden.
Componist en arrangeur Frans van der Heijden heeft de laatste veertig jaar maar liefst vijftien musicals geschreven, waaronder dertien schoolmusicals.
Bananaville is inmiddels, na Er is nog Hoop (1972), Vlieg daar eens in (1976), Boem (1983), Biezjoes (1989) en De Sterren (1993) de 6e musical van de Philips van Horne.
Bijzonder aan Bananaville is de grote inbreng van leerlingen.
In alle onderdelen van deze megaproductie zijn leerlingen actief betrokken: van decorbouw tot kostuumontwerp, van koor en muziek tot dans en orkest. In totaal hebben 175 personen zich ingezet waaronder een dertigtal docenten. In het stuk zelf spelen zo’n vijftig leerlingen mee, van brugklassers tot eindexamenkandidaten van het vmbo, havo en vwo van onze school.
Bananaville is een musical over de liefde tussen twee mensen uit tegengestelde werelden, over dictatuur, revolutie en democratie. Over herkenbare problemen en verrassende oplossingen…
Het verhaal…
Dictator Borella (Martin Waals) is de president van de republiek Bananaville.
Gino (Ferry van der Woude) is de leider van de rebellen die een staatsgreep voorbereiden.
Margarita (Kim Tullemans) is de stiefdochter van Borella …… én de geliefde van Gino.
Het leger van Borella heeft Gino gevangen gezet. Margarita is daarom van huis weggelopen. Als ze in het park ligt te slapen vangen de zwerfkinderen onder leiding van Debbie (Joke Schroeten) haar op, niet wetende wie zij is. Meteen nadat zij Margarita hebben verstopt houdt het leger weer een razzia in het park. Piep (Sjors Meulendijks) wordt meegenomen.
De zwerfkinderen besluiten Piep én Gino te bevrijden.
Omdat hij ervan verdacht wordt een staatsgreep te beramen wordt Gino in de gevangenis verhoord. Debbie heeft een relatie met Louis (Daan Suylen), de hoofdcipier. Zij weet met hulp van Louis binnen te dringen in de gevangenis en door haar charmes de rollen om te keren. Vermomd als schoonmakers komen alle zwerfkinderen de gevangenis in en zetten de boel op stelten. Ze verstoppen Margarita en Gino in het presidentieel paleis.
Een groep rebellen legt een bom onder Borella’s troon. Kort daarna heeft Borella een bespreking met zijn eerste minister Duchamp (Joyce Scheres) over de staatsgevaarlijke Gino. Margarita biedt haar pleegvader excuses aan voor haar gedrag. Zij en haar zussen Reina (Patty Paulissen, Irena (Steffi Ras) en Joyce (Renee Strous) dringen er bij hun vader op aan dat hij een dokter raadpleegt in verband met zijn slechte gezondheid. Hij stemt daarmee in, niet wetende dat zijn dochters met Gino onder één hoedje spelen.
Dokter Nogi (Gino) met zijn gevolg (de zwerfkinderen) doen hun intrede in het paleis en vanaf dat moment neemt het verhaal een andere wending ………